Benetton Tehran



International fashion, like modern architecture, is successful to the degree that it unites global elements of design and style with the most personal and local conditions of culture: every garment ultimately clothes an individual, every building ultimately occupies a specific site. A brick masonry street-wall is established as the maximum perimeter of the building at sidewalk level. This respects the local form of the street and materials of traditional Teheran construction. The courtyard, based on an eight-sided star, is the window into the retail spaces on the first and second floors. The courtyard volume opens to the sky, rotating and expanding as it rises past the retail zone, the offices above, and finally the residential floors at the upper levels. The Benetton offices have generous views down to the retail and display areas they support. Above the offices, the residential units offer an opportunity for management as well as Benetton visitors to have efficient and distinctive living spaces in a great location.